CashCow (aug 2014) - Passief beleggen is geen doel op zich - auteur Tjade Groot (OXBY)

19 augustus 2014

Het klantbelang staat centraal, dat is de insteek die de financiële wereld zich na de crisis heeft aangemeten. Daarbij wordt er bijvoorbeeld op gelet of beleggingen met de bijbehorende kosten wel een toegevoegde waarde hebben. Onder andere dit uitgangspunt wordt door veel partijen vertaald naar passief beleggen. Dan zijn het gebruik van passieve fondsen (trackers), passief beleggen door eenmalig en vooraf een assetallocatie vast te stellen of een combinatie van deze twee de meest gebruikte toepassingen.

Deze toepassingen hebben met name als voordeel dat er geen of nauwelijks transactiekosten zijn. En minder kosten is meer rendement. En ze maken het beleggen makkelijk. Je hoeft niet meer bezig te zijn met gevaren of kansen. Je koopt gewoon een tracker en klaar is Kees. Maar wordt er dan niet vanuit de beleggingen geredeneerd? Goedkoop is belangrijk, maar is het daarmee dan ook de beste oplossing voor de klant? En daar gaat het om, de klant.

De kans dat het doel van de klant wordt gehaald moet zo groot mogelijk zijn en blijven. Dat kan heel lastig worden wanneer je in een ‘goedkope’ tracker belegt die een index volgt die 50% daalt. Dan moet je, lekker goedkoop, 100% rendement maken om weer terug te zijn bij af. En dan moet je nog beginnen met het halen van het beleggingsdoel. Nee, er komt toch meer bij kijken. Een goede verdeling over verschillende assets, maar ook actie is gewenst. Want iedere procent daling die je met ingrijpen kunt beperken, is goud waard.

Een combinatie is daarom voor veel klanten de beste oplossing. Actief beheer met passieve fondsen. Trackers zijn mooie instrumenten, maar zoek de juiste uit en leg ze niet op de plank. Actie is nodig, al is het omdat niet iedereen hetzelfde is. Zoals bijvoorbeeld bij het verschuiven naar een defensiever profiel bij het naderen van de pensioendatum. Passief beleggen mag dus nooit een doel op zich zijn, het doel mag er wel mee worden gehaald. Zolang het maar de beste oplossing voor de klant is.

Tjade Groot, Hoofd Team OXBY

 

Bron: CashCow, 19 augustus 2014
Klik hier voor het originele online artikel

 

OXBY
Home
Over OXBY vermogensbeheer
Wie is OXBY vermogensbeheer
Wat is het Nieuwe Vermogensbeheer?
Uit de media
OXBY in de media
OXBY Keuring
Laat uw beleggingen gratis keuren door OXBY
Altijd controle over uw vermogen
U kunt altijd stoppen, het is en blijft uw geld
Wat biedt OXBY Vermogensbeheer?
Lage kosten
Hoog potentiëel rendement
Vermogensbeheer vanaf € 15.000,-
Waarom is OXBY goedkoper?
Lage kosten
Hoog potentieel rendement
Rendementen OXBY-Hoog, Midden en Laag
Actuele rendementen OXBY
Betrouwbaarheid van het model OXBY
Contact
Contact met OXBY Vermogensbeheer
Vragen over OXBY Vermogensbeheer
Bel 020-555 0000