FD (augustus 2012) ‘Volgen of leiden?’

Trackers zijn populair

7 augustus 2012

Draghi praat de markt omhoog, Draghi praat de markt omlaag. De aandelenmarkten bewegen momenteel vooral op de ontwikkelingen rond de eurocrisis en het al of niet afkondigen van stimuleringsmaatregelen door centrale banken. In zo’n omgeving is het weinig aantrekkelijk om te gokken op de bewegingen van losse aandelen.

In de Verenigde Staten wordt momenteel al bijna evenveel gehandeld in indextrackers (etf’s) als in individuele aandelen. Volgens Bloomberg lag het verhandeld volume van de drie grootste trackers op de S&P 500 de afgelopen twaalf maanden op $ 28 mrd per dag. Dat is net iets minder dan het handelsvolume van de individuele bedrijven in de index.

Trackers zijn beleggingsinstrumenten die de beweging van een index nabootsen. Door het kopen of verkopen van een etf kan een belegger snel en goedkoop zijn blootstelling aan een index op- of afbouwen.

Wat betekent de opmars van trackers? Volgens sommigen laat het zien dat beleggers steeds minder ophebben met ‘stock picking’. Dat geldt zowel voor de belegger zelf als voor beleggingsfondsen die duurbetaalde fondsmanagers in dienst hebben om de winnende aandelen te kiezen. Klassieke beleggingsfondsen kampen al jaren met uitstroom van kapitaal, terwijl etf’s juist steeds meer geld aantrekken.

Het toenemend gebruik van indextrackers kan er ook op duiden dat steeds meer beleggers geloven dat het onmogelijk is om consequent de index te verslaan. Maar dat geldt slechts voor beleggers die indextrackers als passief instrument gebruiken. Veel beleggers gebruiken etf’s juist voor een actieve beleggingsstrategie. Zij proberen bewegingen van de index te voorspellen en op het juiste moment in of uit te stappen.

Professionele handelshuizen gebruiken daarvoor razendsnelle computers die handelen op basis van algoritmen. Flitshandelaren zijn volgens Amerikaanse onderzoekers verantwoordelijk voor ruim de helft van de handel in etf’s.

Het is onduidelijk wat dat betekent voor de koersen van de individuele aandelen in een index. De opkomst van etf’s is een relatief nieuw fenomeen en er is nog weinig onderzoek naar gedaan. Toch wijzen marktkenners erop dat voor sommige aandelen een relatief groot gedeelte van de handel verloopt via etf’s. De meeste trackers zijn immers beursgenoteerde mandjes aandelen.

In Nederland is de rol van trackers beperkter dan in de VS. Etf’s die de AEX volgen, zijn zowel in absoluut als in relatief opzicht klein in vergelijking met de S&P 500-trackers. Beleggers die willen inspelen op macro-economische ontwikkelingen, kiezen liever een etf op een brede Europese of Amerikaanse index dan op de AEX. Die wordt namelijk zwaar beïnvloed door de koersen van Shell en Unilever, die voor bijna een derde meewegen. Daardoor heeft de AEX vanuit Europees perspectief gezien meer weg van een aandeel dan van een index.

Bron: Het Financieele Dagblad - 7 augustus 2012 - Jeroen Bos
Auteursrecht is voorbehouden aan Het Financieele Dagblad

Download het krantenknipselLees meer

OXBY
Home
Over OXBY vermogensbeheer
Wie is OXBY vermogensbeheer
Wat is het Nieuwe Vermogensbeheer?
Uit de media
OXBY in de media
OXBY Keuring
Laat uw beleggingen gratis keuren door OXBY
Altijd controle over uw vermogen
U kunt altijd stoppen, het is en blijft uw geld
Wat biedt OXBY Vermogensbeheer?
Lage kosten
Hoog potentiëel rendement
Vermogensbeheer vanaf € 15.000,-
Waarom is OXBY goedkoper?
Lage kosten
Hoog potentieel rendement
Rendementen OXBY-Hoog, Midden en Laag
Actuele rendementen OXBY
Betrouwbaarheid van het model OXBY
Contact
Contact met OXBY Vermogensbeheer
Vragen over OXBY Vermogensbeheer
Bel 020-555 0000