FD (augustus 2012) ‘Minder beleggingsfondsen’

Groei indextrackers

8 augustus 2012

Het aantal beleggingsfondsen dat in Europa wordt aangeboden, is in het tweede kwartaal van dit jaar verder teruggelopen. Het aanbod slonk met 458 naar 31.787 fondsen. Het was het vijfde kwartaal van krimp op rij voor de Europese fondsenindustrie.

Kapitaal terugtrekken
Dat maakte marktonderzoeker Lipper, onderdeel van Thomson Reuters, gisteren bekend. ‘Behalve het aantal fondsen, nam ook het totale belegde vermogen in beleggingsfondsen af’, zegt onderzoeker Detlef Glow. ‘Beleggers trekken hun kapitaal terug vanwege de eurocrisis.’ Volgens Glow hebben vooral klassieke beleggingfondsen het moeilijk. Passieve beleggingsfondsen zonder fondsmanager trekken wel meer kapitaal aan. Ook het aantal zogenoemde exchange traded funds (etf’s), die een onderliggende beursindex volgen, groeit.

Uit een onderzoek van BlackRock, eveneens gisteren gepubliceerd, blijkt dat in Europa geregistreerde etf’s in juli € 2,9 mrd zagen instromen. Dat is de grootste aanwas in een jaar tijd.

Hoge kapitaaleisen
De eurocrisis is volgens Glow van Lipper de belangrijkste reden waarom actieve beleggingsfondsen het moeilijk hebben. ‘Vooral institutionele beleggers laten het afweten. Maar ook de man in de straat haalt zijn geld weg bij beleggingsfondsen, omdat hij teleurgesteld is over de prestaties.’ De hogere kapitaaleisen voor banken maken het bestaan voor beleggingsfondsen ook moeilijker. ‘Banken hebben meer kernkapitaal, waardoor minder overblijft om te beleggen’, zegt Glow. ‘Ook zullen banken hun klanten eerder aanmoedigen om hun geld op een depositorekening te zetten dan om het te beleggen via een beleggingsfonds.’

Maar de steeds complexere regelgeving voor fondsenaanbieders speelt ook een rol, aldus Glow. ‘Fondsenhuizen verkleinen hun assortiment, waardoor een minder complex aanbod overblijft.’ Dat scheelt in de regeldruk, zeker bij fondsen die relatief weinig inkomsten opleveren.

Minder nieuwe fondsen
De krimp van het aantal fondsen op de Europese schappen, wordt ook in de hand gewerkt door de Europese richtlijn Ucits 4. Die maakt grensoverschrijdend verkeer van beleggers makkelijker. Een aanbieder van beleggingsfondsen hoeft die nu niet meer in verschillende landen te registreren, omdat beleggers gemakkelijk buiten de grens kunnen beleggen. ‘Dat zorgt ervoor dat aanbieders die vroeger in verschillende landen een fonds aanboden, nu kiezen voor een fonds dat gevestigd is in Luxemburg’, aldus Glow.

Niet alleen worden er veel fondsen opgeheven of samengevoegd. Er worden ook steeds minder nieuwe fondsen gelanceerd. In het tweede kwartaal werden in Europa slechts 417 nieuwe fondsen opgezet. Dat was het laagste aantal voor die periode de afgelopen vijf jaar.Het grootste deel van de nieuwe fondsen (110) richt zich op obligatiebeleggingen.

Indextrackers doen het wel goed
Het Europees ‘fondsuniversum‘ is sinds het eerste kwartaal van 2011 consequent gekrompen. Binnen die markt in malaise doen indextrackers, die een beursindex volgen, het wel goed. De exchange traded funds trokken afgelopen maand € 2,89 mrd nieuw kapitaal aan. Vooral trackers op obligatie-indices zijn in trek.

Bron: Het Financieele Dagblad - 8 augustus april 2012
Auteursrecht is voorbehouden aan Het Financieele Dagblad. 

Download het krantenknipselLees meer

OXBY
Home
Over OXBY vermogensbeheer
Wie is OXBY vermogensbeheer
Wat is het Nieuwe Vermogensbeheer?
Uit de media
OXBY in de media
OXBY Keuring
Laat uw beleggingen gratis keuren door OXBY
Altijd controle over uw vermogen
U kunt altijd stoppen, het is en blijft uw geld
Wat biedt OXBY Vermogensbeheer?
Lage kosten
Hoog potentiëel rendement
Vermogensbeheer vanaf € 15.000,-
Waarom is OXBY goedkoper?
Lage kosten
Hoog potentieel rendement
Rendementen OXBY-Hoog, Midden en Laag
Actuele rendementen OXBY
Betrouwbaarheid van het model OXBY
Contact
Contact met OXBY Vermogensbeheer
Vragen over OXBY Vermogensbeheer
Bel 020-555 0000