NRC (juni 2013) ‘OXBY, een jaar online vermogensbeheer’

8 juni 2013

Nederlanders beleggen weer: ze verhuizen de laatste maanden honderden miljoenen euro’s van spaar- naar beleggingsrekeningen. Maar beleggen vergt veel meer huiswerk dan sparen, en velen hebben daar geen zin in. Gelukkig is ook uitbesteed beleggen – vermogensbeheer – veel goedkoper en laagdrempeliger geworden. Enkele nieuwe aanbieders communiceren met hun klanten via gebruiksvriendelijke webplatforms en beleggen hun geld meestal in goedkope ‘passieve’ producten, die volautomatisch mandjes onderliggende effecten volgen. Alleen Alex Vermogensbeheer, de oudste en met afstand de grootste van die nieuwkomers, belegt nog rechtstreeks in aandelen. De andere drie beleggen uitsluitend passief.

Hoe presteerden zij gedurende hun eerste jaar? Na Ohpen en iBeleggen sluit deze week OXBY de rij, een dochter van de traditionele vermogensbeheerder Velthuyse & Mulder. Bij de start werd OXBY sceptisch ontvangen vanwege de relatief hoge kosten, en rendementsclaims die waren ontleend aan een backtest, een virtuele nabootsing van een nieuwe beleggingsstrategie op basis van reeds verstreken beursjaren. De kritiek lijkt OXBY nauwelijks te hebben gedeerd. „Wij beheren nu zo’n 30 miljoen euro voor negenhonderd klanten”, zegt directeur Tjade Groot. Net als bij Ohpen en iBeleggen moet de klant eerst online een uitvoerige vragenlijst invullen. Hoeveel wilt u beleggen en waarvoor? Wat is uw doelvermogen en maximaal aanvaardbare verlies per jaar?

Uit de antwoorden rolt een advies voor één van drie beschikbare profielen. ‘Hoog’ belegt voor 100 procent in trackers op de MSCI-index voor Europese aandelen, verdeeld over tien bedrijfssectoren. Bij ‘Midden’ is dat 75 procent, plus 25 procent in obligatietrackers. ‘Laag’ verdeelt het geld fiftyfifty over die twee. De trackers op aandelen zijn SPDR’s ofwel spiders van State Street. De obligatietrackers komen van iShares. Binnen de aandelentrackers verschuiven Groot en de zijnen het geld regelmatig naar wat zij zien als de meest beloftevolle sectoren – in beurskringen bekend als de momentumstrategie. Zet de beurs een neerwaartse trend in, dan stappen zij juist uit aandelen en in trackers op Duitse staatsleningen. „Tot dusver hebben we dat één keer gedaan, in juli 2012. Al na een maand hebben we dat weer teruggedraaid. Achteraf was het loos alarm. Maar zo kun je wel de risico’s voor je klanten met ongeveer de helft beperken.”Na aftrek van alle kosten staan alle drie de profielen tot dusver in de plus: 10,5 procent voor Laag, 16,8 voor Midden en 22,4 procent voor Hoog.

„Van onze klanten komt 90 procent van de grote banken. De meesten zaten daar in actief beheerde beleggingsfondsen. Maar de laatste maanden zien we ook steeds meer spaargeld onze kant opkomen.” Vier op de zes OXBY klanten hebben het afgelopen jaar hun inleg verhoogd. Binnenkort hoopt Groot een ‘wereldvariant’ te lanceren. „Tot dusver bieden we alleen trackers aan op Europese aandelen, onderverdeeld in bedrijfssectoren. Straks komen daar trackers bij op aandelen uit allerlei landen, ook buiten Europa. Die gaan we wegen naar de ons inziens beste regio’s. ”

Journalist Joost Ramaer schrijft elke week over beleggingszaken.

Bron: NRC Next zaterdag 8 juni 2013

Download het krantenknipselLees meer

OXBY
Home
Over OXBY vermogensbeheer
Wie is OXBY vermogensbeheer
Wat is het Nieuwe Vermogensbeheer?
Uit de media
OXBY in de media
OXBY Keuring
Laat uw beleggingen gratis keuren door OXBY
Altijd controle over uw vermogen
U kunt altijd stoppen, het is en blijft uw geld
Wat biedt OXBY Vermogensbeheer?
Lage kosten
Hoog potentiëel rendement
Vermogensbeheer vanaf € 15.000,-
Waarom is OXBY goedkoper?
Lage kosten
Hoog potentieel rendement
Rendementen OXBY-Hoog, Midden en Laag
Actuele rendementen OXBY
Betrouwbaarheid van het model OXBY
Contact
Contact met OXBY Vermogensbeheer
Vragen over OXBY Vermogensbeheer
Bel 020-555 0000