OXBY (maart 2014) - Hoe ‘groen beleggen’ u geld kan kosten

31 maart 2014

Duurzaam beleggen klinkt mooi. Het draagt bij aan een beter milieu en eerlijkere productie. Kortom; een betere wereld. Doen dus! Maar het is en blijft beleggen. En beleggen kent risico’s, ook als het om iets groens of duurzaams gaat zoals windmolens.

Duurzaam en groen, het zijn de toverwoorden van de deze tijd. Ze staan gelijk aan ‘moreel juist’. Wie investeert in duurzame beleggingen heeft het hart op de goed plek zitten én een duidelijke toekomstvisie. Het zijn beleggers die hun beleggingen inzetten om deze visie te realiseren. Zo heeft hun geld niet alleen financiële waarde, maar ook waarde in maatschappelijke zin. De duurzame of groene ondernemingen waarin de investeerders beleggen hebben –op hun beurt- vaak een duidelijke strategie. Zij weten waar zij naartoe willen; kijken naar de langere termijn. Dat komt de continuïteit van de bedrijfsvoering ten goede. Tevens zijn het vaak innovatieve bedrijven die op zoek zijn naar goede en efficiënte technologieën. Alleen al energie besparing is  een prachtige combinatie van milieubehoud en kostenreductie. Goed voor het milieu én de munten dus.

Natuurlijk zijn duurzaamheid en duurzaam beleggen goed en dus zeer geliefd. Wie het tegendeel beweert wordt versleten als een morele paria. Toch is er een ‘maar’.

Milieu en munten gaan zelden gebroederlijk hand in hand. Duurzaam voor de wereld betekent zeker niet automatisch duurzaam voor uw eigen vermogen. Er zijn voldoende bedrijven die duurzaam gezien prachtig werk leveren – en dus ook veel investeerders trekken- maar het als belegging simpelweg belabberd doen.  Neem nu ’s werelds grootste producent van windturbines, Vestas Wind Systems.  In juni 2007 door de Green Leaders Global Top Ten (*) uitgeroepen tot het groenste bedrijf ter wereld. En toch: hoe groen de molenbouwer ook is, zijn aandeel heeft het zwaar en schrijft rode cijfers voor haar investeerders.

 

Bloomberg laat zien hoe het aandeel in slechts 4 jaar ruim 50% is gekelderd. Deze halvering is extra opmerkelijk als je bedenkt dat de beurscrash uit 2008 toen al ruimschoots achter de rug was. En let wel: de indrukwekkende opmars van het aandeel in de laatste 12 maanden rekenen we dan gevoeglijk mee. Anders was het helemaal dramatisch gesteld geweest met deze molenmaker. Hoe mooi en belangrijk het maken van windmolens ook is en hoe goed Vestas dat ook kan, ze moeten die dingen wel gewoon verkopen en geld verdienen. Net als elk ander ‘normaal’ bedrijf. Vestas en zijn duurzame broeders en zuster blijven erg afhankelijk van subsidies. En dus van de grillen van de politiek op zoek naar een gemakkelijk bezuinigings-doelwit. Zelfstandigheid binnen de sector vindt men  nog ver te zoeken, aldus wijdverbreide kritieken. Subsidies maken de sector alleen maar soft en lui.

Vergis u niet, ik heb geen hekel aan Vestas Wind Systems. Het is misschien nog wel erger: ik heb er hier en nu geen mening over. Dat is de bedoeling ook niet. Ik kijk dit keer niet naar de intenties maar naar de prestaties. Niet naar het waarom, maar naar het hoeveel. En Vestas is dan met zijn enorme koersschommelingen simpelweg een representatief aandeel.

Het blijft beleggenLees meer

Dus wat zeg ik, tegen de moreel wel besnaarde belegger? Dat alleen het vaststellen van duurzaamheid geen enkele garantie op beleggingssucces is. Het is en blijft beleggen, met alle bijbehorende risico’s. Dat laat de koersbeweging van onze molengigant maar weer mooi zien. Maar laat u hierdoor niet uit het veld slaan: wanneer u uw principes koppelt aan een kritische blik, komt u er wel.

Want uiteindelijk is de groene wereld veel beter af met investeerders die het hart op de goede plek hebben en het zo lang mogelijk volhouden. Dat doet u door goed en verstandig te beleggen zodat u een serieuze kans maakt op een gedegen en DUURZAAM rendement. Daar heeft de wereld pas echt wat aan. En als u het zelf even niet meer weet, dan kan dat natuurlijk ook samen met een beleggingsspecialist. Hopelijk slaat u mijn advies niet in de wind…

(*) de Green Leaders Global Top Ten wordt gepubliceerd door de Britse krant The Independent in samenwerking met Ethical Investment Research Services

OXBY
Home
Over OXBY vermogensbeheer
Wie is OXBY vermogensbeheer
Wat is het Nieuwe Vermogensbeheer?
Uit de media
OXBY in de media
OXBY Keuring
Laat uw beleggingen gratis keuren door OXBY
Altijd controle over uw vermogen
U kunt altijd stoppen, het is en blijft uw geld
Wat biedt OXBY Vermogensbeheer?
Lage kosten
Hoog potentiëel rendement
Vermogensbeheer vanaf € 15.000,-
Waarom is OXBY goedkoper?
Lage kosten
Hoog potentieel rendement
Rendementen OXBY-Hoog, Midden en Laag
Actuele rendementen OXBY
Betrouwbaarheid van het model OXBY
Contact
Contact met OXBY Vermogensbeheer
Vragen over OXBY Vermogensbeheer
Bel 020-555 0000