Beleggersplaats (Sep 2014) - Word zelf de buurman die het best belegt - auteur Tjade Groot (OXBY)

Met beurzen die beter presteren, durft iedereen weer over zijn beleggingen te praten. Tegelijkertijd ontpopt zich een fascinerend fenomeen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken,  is niet het verliezen van geld de sterkste emotie bij het beleggen, maar het missen van rendement.

Een van mijn collega’s had een prachtig voorbeeld. Tijdens een buurtbarbecue werd hem om advies gevraagd. “Jij zit toch in de aandelen, wat moet ik kopen? Trackertje AEX misschien?”, zo klonk de vraag van zijn buurman. Hij antwoordde weloverwogen: “Nou, de AEX is niet de best samengestelde belegging. Slechts een paar zwaargewichten bepalen het rendement en er missen een hoop interessante sectoren. Koop dan de DAX.” Buurman: “De wat?” Collega: “De DAX, zeg maar de Duitse beurs.” Buurman: “Ah zo, bedankt voor de tip!”

Een jaar later, wederom op de buurtbarbecue, stonden de twee weer naast elkaar. Mijn collega vroeg hem geïnteresseerd hoe het beleggen in de DAX was verlopen. De buurman bleek de DAX niet te hebben gekocht. Maar misschien wel erger: het hele gebeuren had hem behoorlijk ontstemd. De DAX bleek namelijk zo’n 35% te zijn gestegen terwijl de AEX, die hij uiteindelijk had gekocht, bij 10% was blijven steken. De buurman was ineens rendement misgelopen, wel 25%. De teleurstelling overheerste. En dat is eigenlijk raar: een jaar geleden wist de buurman niet eens wat de DAX was. Hij zou met 10% dolgelukkig zijn geweest. Nu was zijn inzicht, dankzij de tip van mijn collega, veranderd. 35% was de maat geworden en daarmee hetgeen hij van zijn beleggingen verwacht.

Dit fenomeen lijkt mensen tot wanhoop te drijven. Verlies komt wel weer goed, geduld is de remedie. Maar wanneer de buurman of een andere belegging het beter heeft gedaan, is geduld voor de dommen. De verwachting over hoe beleggingen moeten presteren is niet meer gekoppeld aan de manier waarop wordt belegd en/of het doel. De verwachting is al het betere om ons heen.

Kortom, een zeer onhandig fenomeen, het stuurt naar niet rationeel beslissen. Wij vergeten te vaak onze initiële doelen, eisen en verwachtingen. Het oersimpele waarom. De beleggingsmoraal uit dit verhaal? Vraag uzelf af waarvoor u eigenlijk belegt. Wanneer hebt u het geld weer nodig en hoeveel moet het dan zijn? Zoek met deze duidelijk geformuleerde doelstelling de juiste beleggingen. En geef die beleggingen vervolgens de tijd. Laat u niet gek maken. Er is altijd wel een buurman die het een keertje beter doet. Er is nooit een buurman die het altijd beter doet. Sterker nog, als u dit advies opvolgt, dan bent u binnenkort zelf die buurman. Krijgt u ineens ook zo’n zin in een buurtbarbecue?

Tjade Groot, Hoofd Team OXBY


Bron: Beleggersplaats.com, 5 september 2014
Klik hier voor het originele artikel op Beleggersplaats.com

OXBY
Home
Over OXBY vermogensbeheer
Wie is OXBY vermogensbeheer
Wat is het Nieuwe Vermogensbeheer?
Uit de media
OXBY in de media
OXBY Keuring
Laat uw beleggingen gratis keuren door OXBY
Altijd controle over uw vermogen
U kunt altijd stoppen, het is en blijft uw geld
Wat biedt OXBY Vermogensbeheer?
Lage kosten
Hoog potentiëel rendement
Vermogensbeheer vanaf € 15.000,-
Waarom is OXBY goedkoper?
Lage kosten
Hoog potentieel rendement
Rendementen OXBY-Hoog, Midden en Laag
Actuele rendementen OXBY
Betrouwbaarheid van het model OXBY
Contact
Contact met OXBY Vermogensbeheer
Vragen over OXBY Vermogensbeheer
Bel 020-555 0000